Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009


ΑΓΟΡΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑΣΜΕΝΕΣ
(art.63.3609)



Περιμένοντας το πλοίο στην ωραία μας Ερμούπολη και αγναντεύοντας τα Ναυπηγεία Σύρου, έκανα τις παρακάτω σκέψεις .

Όλα τελικά στηρίζονται στη «ψυχολογία» .Κάποιοι το τελευταίο καιρό θέλουν να μας παρασύρουν τάχαμες στην «οικονομική ανάκαμψη».Καλυτέρεψε… βλέπεις το κλίμα. Αφού όλα κατευθύνονται. Αφού δε μπορεί να γίνει καμμία πρόβλεψη, καμμία διάγνωση.
Πάντα είναι διάχυτος ο φόβος ότι …κάτι θα αποσταθεροποιήσει το σημερινό κλίμα και τότε θα ανατραπούν οι …προβλέψεις και θα γίνουν όλα σοβαρά.
Ο φόβος είναι υπαρκτός διότι η πραγματική οικονομία δεν δίνει κανένα απολύτως σημάδι ανάκαμψις.Τόσο το οικονομικό, όσο και το πολιτικό μέτωπο είναι ρευστά παγκοσμίως.
Ολα είναι εύθραστα !
Όλα είναι υπερπουλημένα, οι αγορές είναι υπεραγορασμένες.
Το μόνο δεδομένο είναι ότι οι Διεθνείς οίκοι αναμένουν κατακαλόκαιρο να επενδύσουν 3,5 τρις δολλάρια, με τη πρώτη ευκαιρία. Το πετρέλαιο θα πιάσει ξανά 80-100 $ και τα εμπορεύματα θα μείνουν στάσιμα για αρκετό διάστημα.
Ουδεμία ζήτηση στον ορίζοντα.

Η Βarclays μέχρι προχθές γλένταγε χαρούμενη που στηρίχθηκε στα Αραβικά κεφάλαια και δεν δέχθηκε τη κρατική ενίσχυση.
Τέλεια , και την άλλη μέρα οι Αραβες την εγκατέλειψαν, με κέρδος 1,7 δις $.
Ολοι παρακαλούν τη Κίνα !
(το ίδο έκαναν βασικά και πρίν τη κρίση).

Στην Ελλάδα, η Βουλή κλείνει-λόγω διακοπών- η ανεργία προχωρά, η ΔΕΗ θα πληρώσει τεράστια πρόστιμα για τη ρύπανση και τώρα κάνουν «απόσυρση –με απλή βεβαίωση του τεχνίτη- των παλαιών κλιματιστικών.
Ολα τα πλοία του Γεράσιμου Αγούδημου ακινητοποιήθηκαν, και στις 9 Ιουλίου βγαίνει το πρώτο του πλοίο (Jet Ferry) στο σφυρί , και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Πάνε καλοκαιριάτικα οι Κυκλάδες-Δωδεκάνησα. Πάει και ο Γεράσ. Αγούδημος. Πρόβλημα έχει επίσης και ο Αλέξ Αγούδημος στην Αδριατική. Ακολουθεί η Σάος του …γνωστού μας Μανούση (με ακινητοποιημένο πλοίο στην Αλεξάνδρεια λόγω οφειλής δεδουλευμένων στα πληρώματα).Οι 4 μεγάλες ακτοπλοικές ελλην. εταιρείες έχουν συνολικές φέτος ζημιές 45εκατ.€.

Τώρα για τα ξενοδοχεία, ας μη μιλάμε !
Η Ρόδος δίνει προσφορές «all inclusive” 19€. Δε πειράζει, καιρός να καταλάβουν οι έλληνες ξενοδόχοι, ότι «μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του ξενοδοχείου» που έκτισαν με λεφτά των φορολογούμενων και της ΕΕ, είναι δικό τους.Ουσιαστικά δεν έχουν τίποτα! Διαχειρίζονται την αθλιότητά τους. Απλώς δε θέλουν τους Ελληνες σαν πελάτες τους. Για να το ξεκαθαρίσουμε υπάρχουν μικρές εξαιρέσεις, όπως του Σπύρου Διβάνη, Χανδρή, Θαν Λασκαρίδη κλπ ελάχιστες ακόμη εξαιρέσεις. Οι υπόλοιποι επιστροφή στα αζήτητα, δηλαδή στις Τράπεζες. Οι επιχειρήσεις αυτές ζούν είς βάρος του Ελλην Δημοσίου και των Τραπεζών.

Κλείνοντας, στην αγορά, δε βλέπω καμμία απολύτως ουσιαστική διόρθωση, με τη σημερινή οικονομία. Τα μακροοικονομικά δεδομένα παραμένουν αρνητικά, οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν το χειμώνα τεράστια προβλήματα ρευστότητας, αλλά το ρίσκο του Ελληνα αυξάνεται και πάει το δείκτη στις 2500 μονάδες.


Δε κατάλαβα ακόμη μεθαύριο στις 7/6, τι θα πάμε να ψηφίσουμε, για Ευροεκλογές ή για την αποχή από τα σκάνδαλα ?
Για τις προκαταρκτικές , για το Βατοπαίδι, τον Αριστ. Παυλίδη, τη Siemens, ή για τις δύο μικρές κόρες του Καραβέλα, που την άλλη μέρα από του Αγίου Πνεύματος… θα πρέπει να καταβάλουν 2.000.000€ για την ελευθερία τους, για τις αμαρτίες του πατέρα τους, που τον φυγαδέψαμε ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: