Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ο ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΤΕ

(Okt.2010)
Διαβάσαμε για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΕΤΕ, μέχρι τον Οκτώβριο 2010, η οποία για πρώτη φορά στα Ελληνικά δεδομένα θα είναι σύνθετη (…όλως τυχαία !).

Για να καταλάβουμε χονδρικά και πρακτικά, το τι πρόκειται να μας συμβεί, τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η ΕΤΕ από τη «σύνθετη ΑΜΚ», θα ισοδυναμούν με τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της ALPHA BANK ή της EUROBANK.

Aναμένονται σύντομα ραγδαίες εξελίξεις στο Τραπεζικό κλάδο, θα αλλάξει τελείως το ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα μπούν ξένες Τράπεζες στο παιγνίδι.

Την ΕΤΕ που ξέρατε, ξεχάστε τη.

Αυτή τη στιγμή η χρηματιστηριακή αξία της ΕΤΕ ανέρχεται σε περίπου 5,9 δις , και το 95% της θυγατρικής της στη Τουρκία η Finansbank αξίζει 5 δις € ! Καταλαβαίνετε….

Όπως είπαμε η σύνθετη αυτή ΑΜΚ, περιλαμβάνει δύο σκέλη 1) την αύξηση κεφαλαίου (1 νέα για κάθε 5 παλαιές μτχ, με τιμή διάθεσης 5,20€) υπέρ των παλαιών μετόχων και 2) τη ταυτόχρονη έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών, που κάθε μέτοχος θα λαμβάνει 3 δικαιώματα για κάθε 8 μετοχές που έχει. Βασικά το κάθε δικαίωμα θα ισοδυναμεί με μία μετατρέψιμη σε μετοχή ομολογία !

Σίγουρα μπερδευτήκαμε με αυτή τη «σύνθετη ΑΜΚ».
Για να απλοποιήσω όλα τα παραπάνω, για ένα παλιό μέτοχο, σημαίνει, ότι αν διαθέτει πχ 1000 παληές μετοχές, τότε δικαιούται 1) 200 νέες με την ΑΜΚ (1000 / 5 = 200νέες) και 2) επιπλέον άλλες 375 ομολογίες (1000/8 = 125 Χ 3 = 375 νέες.
Συνολικά λοιπόν, αυτός ο παληός μέτοχος θα πάρει 200+375=575 τεμάχια, και …θα απαιτηθεί να πληρώσει 575 τεμ Χ 5,20€/τεμ = 2.990€.
Με τις υγείες Σας , άμα τα… έχετε !

Θυμίζουμε πάντως, ότι τα τελευταία 4 χρόνια η ΕΤΕ, έκανε 3 σημαντικές και απανωτές ΑΜΚ.
Α) το καλοκαίρι 2006 «μάζεψε» από τους ταλαίπωρους επενδυτές 3 δις € για να αγοράσει ο Τάκης Αράπογλου την Finansbank (με αναλογία 4 νέες για 10 παληές, προς 22,11€/τεμ)

B) το καλοκαίρι 2009, κάνει ΑΜΚ ύψους 1,25 δις €, για ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας και να θωρακίσει …δήθεν τη Τράπεζα (2 νέες για κάθε 9 παληές, προς 11,30€/τεμ). Τότε ο Τάκης δήλωνε ότι πλέον η οικονομική κρίση αποτελεί παρελθόν …! (το …άλλο με το Τοτό, το ξέρετε ? )

Γ) η ήδη εξαγγελθείσα για τον Οκτώβριο 2010.

Από τα παραπάνω φαίνεται πεντακάθαρα ότι πάρα πολλοί επενδυτές δε θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το «σύνθετο αυτό χορό των αυξήσεων μετοχ κεφαλαίου».

Τα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία που πριν την ΑΜΚ του 2006 είχαν μερίδιο 21,4%, τον Αύγουστο 2010 κατάντησαν να έχουν μόλις το 16,7%.
Ο μεγάλος χαμένος φαίνεται να είναι η Εκκλησία της Ελλάδος (με 9 εκατομ μετοχές), η οποία πρέπει να πληρώσει 29 εκατομ € , για να πάρει μέρος στη φετινή ΑΜΚ.
Η Μητρόπολη Ιωαννίνων που διαχειρίζεται 2 εκατομ μετοχές της ΕΤΕ, ήδη δήλωσε ότι δεν έχει ρευστό.

Εννοείται ότι την ίδια μοίρα θα έχει και το 35% των ιδιωτών επενδυτών του εσωτερικού, που δύσκολα θα μπορέσει να δαπανήσει - λόγω της οικονομικής κρίσης και ύφεσης - την ΑΜΚ.
Ολοι οι παραπάνω θα εξαναγκασθούν να πουλήσουν τα δικαιώματά τους και τις μετατρέψιμες ομολογίες, στο χρηματιστήριο (κάποτε…όταν το πεί η ΕΤΕ) .

Όπως φαίνεται πέταξε το πουλί στο εξωτερικό και δεν ξαναγυρίζει πίσω.Το χάσαμε το μαγαζί…πατριώτη !

Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει «αφελληνισμός» !

Σίγουρα η ΕΤΕ χρειάζεται την ενίσχυση ων κεφαλαίων της, χρειάζεται ρευστότητα ενόψει των κινδύνων και της ύφεσης που περνά η Ελλάδα.
Πάντως οι αγορές δεν αντέδρασαν θετικά, διότι μετά τη πρόσφατη ανακοίνωση της ΑΜΚ, η μετοχή της Τράπεζας έχασε 7% στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ιστορικά βλέπουμε ότι οι ΑΜΚ γίνονται εν μέσω σχετικής και σύντομης ανόδου του ΧΑ και αμέσως μετά ακολουθεί σημαντική διόρθωση. Σύμφωνα με τα τρέχοντα σενάρια το ΧΑ αναμένεται να βρεθεί σύντομα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι χαμένοι θα είναι…πάντα οι ίδιοι !
Παρά ταύτα –με τη σημερινή συγκυρία- οι Τράπεζες είναι οι μόνες που πρόκειται να δώσουν λύση στα προβλήματα της χρηματ αγοράς, αλλά μάλλον όχι στους Ελληνες αυτή τη φορά !

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς (Νόμπελ Οικονομίας) δηλώνει ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες , ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει περισσότερο, οι Ευρωπαίοι θα υποφέρουν πολύ, εφόσον οι πολιτικοί περικόπτουν συνέχεια δαπάνες.

Καλό φθινόπωρο, πατριώτη !

Δεν υπάρχουν σχόλια: