Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ΡΟΥΜΠΙΝΙ

(art.66.13609)

O Ρουμπίνι - διεθνούς φήμης οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης- προτρέπει την Ελλάδα να πάρει άμεσα διαρθρωτικά μέτρα, και προβλέπει το τέλος της ύφεσης το πρώτο τρίμηνο του 2010, βασικά με αργούς ρυθμούς. Βασικά τονίζει ότι δεν τέλειωσαν όλα - απλά δε βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση – και παραμένουν ακόμη διάφοροι παράγοντες αποσταθεροποιησης, όπως η αύξηση της αξίας εμπορευμάτων (λόγω της ρευστότητας λόγω της βοήθειας των κυβερνήσεων), πετρελαίου.

Οσον αφορά το Τραπεζικό κλάδο, αναμένει δεύτερο γύρο αρνητικών και σοβαρών εξελίξεων , λόγω της αυξημένης ανεργίας (10%) και κατά συνέπεια της δυσκολίας των νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα υπάρχοντα δάνεια (κάρτες κλπ). Οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να ανακυκλώσουν όλα τα παληά δάνεια.

Για την Ελλάδα διαβλέπει εκτίναξη του ελλείμματος στο 6-7% και αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης από -1 έως -4% .Αν δε προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, περιορισμό του υψηλού χρέους, κινδυνεύουμε να βρεθούμε στο περιθώριο της ευρωζώνης. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για πυροσβεστικά και αποσπασματικά ημίμετρα.
Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, δεν αρκεί από μόνη της για να φέρει οικονομική πρόοδο στην Ελλάδα. Απαιτείται περικοπή δημόσιων δαπανών και όχι αύξηση της φορολογικής πολιτικής.
Τα εγχώρια προβλήματα είναι εντελώς ανεξάρτητα από τα διεθνή.
Μπορεί η παγκόσμια κρίση να έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία ( τουρισμού - ναυτιλία) αλλά κουβαλάμε βασικά προβλήματα όπως το υπέρογκο δημόσιο χρέος και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία προϋπήρχαν της διεθνούς κρίσης.

Για την ιστορία, απλώς θυμίζουμε ότι ο Ρουμπίνι, ήταν ό μόνος που προέβλεψε με συνέπεια, τη κρίση του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: