Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Τα πέτρινα χρόνια που έρχονται

Τα πέτρινα χρόνια της συνεχιζόμενης σύγκλισης.

Πήγαμε στην Ευρωπ Ενωση, πήραμε τα άσχημα μαντάτα και αφού εξασφαλίσαμε τη μόνιμη πλέον επιτήρηση των οικονομικών μας μεγεθών, ξανάδαμε τα άδεια συρτάρια μας, ήλθε η ώρα των επίπονων και δύσκολων επιλογών. Το μπαλάκι έκατσε στα πόδια της κυβέρνησης Παπανδρέου που από τις 4 Οκτωβρίου ΄09, είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση .Κρίση οικονομική, κρίση του ασφαλιστικού, κρίση θεσμών και διαφάνειας, κρίση στη Παιδεία, κρίση στην Υγεία , κυρίως κρίση στο Ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό.Το τελευταίο είναι εκείνο βασικά που θα έχει το μεγαλύτερο πολιτικό και εκλογικό κόστος .

Ο Καραμανλής είχε ανακοινώσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά στο τέλος της πενταετούς διακυβέρνησης κατέληξε σε «μαύρη ασφαλιστική τρύπα».
Tώρα ήλθαν τα δύσκολα , τώρα δοκιμάζονται οι πολιτικές αντοχές.Τώρα απαιτείται συνέχεια της διακυβέρνησης.

Ο Παπανδρέου τώρα, κάτω από τη πίεση των δεδομένων, υποχρεώθηκε να πάρει στροφή 180 μοιρών και να ανοίξει με μορφή «εξπρές διαλόγου» το Ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.
Από την άλλη πλευρά η ΝΔ ψάχνει το νέο της Αρχηγό που θα τη ξαναφέρει σε 2 τετραετίες στη Κυβέρνηση. Τι είχες Γιάννη μ….τι είχα πάντα. Και ο Λαός περιμένει «λύση στα οικονομικά και στη καθημερινότητα».

Ο μπάρμπα – Γιώργης , κουρέας της γειτονιάς μου- στα πρόθυρα της συνταξιοδότησής του- προχθές ενώ κουρευόμουν προχώρησε σε εκτενή ανάλυση των γεγονότων στην Ελλάδα και με τη σύνεση και πείρα που το διακρίνει, μας έλεγε τη μοναδική λύση που βλέπει στον ορίζοντα. «Να βγεί η Αντώνης στη ΝΔ αρχηγός, νέο παιδί, νοικοκύρης και ήρεμος, που σπούδασε στο Χάρβαρντ μαζί με το Γιωργάκη , μέναν στο ίδιο δωμάτιο επί χρόνια, είχαν κοινούς φίλους, ο Σιάκωβος τον είχε θετό γιό και γνωρίζει τα πράγματα σε βάθος. Εδώ που μας φτάσαν, μόνο με το δίδυμο Αντωνάκη-Γιωργάκη έχουμε κάποια ελπίδα να συμμαζευτούμε, θα υπάρχει συνέχεια σ’ αυτό το τόπο. Αλλωστε ταυτίζονται στο 40% των απόψεων, για την εξωτερική πολιτική, κοινωνικό κράτος. Τέρμα τα κόμματα. Και τα δυό τους είναι καλά παιδιά, σου εμπνέουν κάποια εμπιστοσύνη !».

Εγώ κρατούσα στα χέρια μου 2-3 οικονομικές εφημερίδες, που ανέλυαν εκτενώς την οικον κατάσταση της χώρας μου.

-Mετά τη Fitch , τη Κομισιόν, το ΔΝΤ τώρα και η Μοrgan Stanley προχώρησε σε άσχημες προβλέψεις για την Ελλάδα, την επόμενη «δεκαετία».Τα μηνύματα που μας έρχονται είναι δυσοίωνα για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία, τα δημοσιονομικά μας θα εκτροχιασθούν «πλήρως», περιμένουμε κοινωνικές αναταραχές λόγω των απεργιών, υψηλή ανεργία και μειώσεις στους μισθούς και συντάξεις. Δεν θα υπάρξει καμμία ανάπτυξη στη δεκαετία και το 2020-30 θα φανούν κάποια θετικά σημάδια από τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων. Η Μorgan στη μελέτη που έκανε όλη αυτή τη χρονική περίοδο την ονομάζει «συνεχιζόμενη σύγκλιση» και οι μεταρρυθμίσεις για να πετύχουμε θα πρέπει να εφαρμοσθούν πιστά σαν ευαγγέλιο για να έχουν επιτυχία.Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης βλέπει τους ρυθμούς ανάπτυξης να φτάνει έως και το 2050 !

Με τη κουβέντα δεν κατάλαβα πως πέρασε η ώρα με το κούρεμα του μπάρμπα - Γιώργη, είδα ότι τέλειωσε, μου ευχήθηκε «με τις υγείες μου», πήρε τα 15 €, και φεύγοντας – ενώ στεκόμουν στη πόρτα – μου προσθέτει, «Θανάση μου, για να σωθούμε σαν χώρα, χρειάζεται συνέχεια – συνέπεια – μεγάλη στέρηση με υπομονή, εντατική προσπάθεια ολόκληρου του Λαού. Να δείς που θα μας μειώσουν τις συντάξεις και τους μισθούς που τώρα παίρνουμε. Θα αυξηθούν όλα, θα ΄ρθούν τα πάνω – κάτω. Θα αναγκασθούμε να ξεπουλήσουμε αεροδρόμια – λιμάνια –δρόμους - τεράστιες εκτάσεις στους ξένους. Εγώ και σύ, δεν θα ζούμε όμως να δούμε τ΄αποτελέσματα ».

Χαιρέτησα το καλοσυνάτο μπάρμπα – Γιώργη και στο δρόμο, συλλογιζόμουν ποια εφημερίδα και οικονομική ανάλυση διάβασε ο πολύξερος μπάρμπα – Γιώργης ο κουρέας. Δεν ήξερε κάν που είναι η Αγγλία, δεν είχε σπουδάσει, δεν είχε γνώσεις οικονομίας, είχε όμως τη γνώση και τη πείρα του «αυτονόητου» !

Δεν υπάρχουν σχόλια: