Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

*ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

14/11/2008

ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ;

Ξεφυλλίζοντας τις οικονομικές εφημερίδες, διαβάζω ότι φέτος χάθηκαν με τη ραγδαία πτώση των μετοχών (μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ‘08) στα Χρηματιστήρια όλου του κόσμου 25 δις ευρώ, δηλαδή ισοδύναμης αξίας περίπου 1,3 εκατομ τόνους χρυσού ! Μόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών η κεφαλαιοποίηση μειώθηκε κατά 118 δις ευρώ ! (και θα συνεχισθούν περαιτέρω απώλειες, δεδομένου ότι τα ξένα Funds, παρακρατούν περίπου το 48% του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν εύλογα –για τη δική τους τευστότητα-σε περισσότερες πωλήσεις.
Παράλληλα οι μεγαλύτερες Διεθνείς απώλειες βρίσκονται στα «συνταξιοδοτικά ταμεία».Αυτή αναμένεται να είναι η μετεξέλιξη της σημερινής παγκόσμιας κρίσης! Το ντόμινο της υπάρχουσας κρίσης προχωρά πλέον στις συντάξεις που θα πλήξει ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της παγκοσμιοποίησης. Εχουν ήδη εξανεμισθεί δισεκατ ευρώ στην Αμερική και προχωρούν οι απώλειες στην Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτε. Παραμένουν θεατές.
Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι πλέον επισφαλή.
Με τα μέτρα διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, οι αποταμιεύσεις των πολιτών πλέον είναι πιο ασφαλείς από τα κεφάλαια των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με νεώτερες απόψεις και πραγματικά γεγονότα, η αξία της αποταμίευσης στα συνταξιοδοτικά προγράμματα χάνεται όταν πέφτουν τα χρηματιστήρια και επιπλέον οι ασφαλισμένοι δεν έχουν πρόσβαση στους συνταξιοδοτικούς επενδυτικούς λογαριασμούς.
Αντίθετα μόλις προέκυψε η σημερινή οικονομική κρίση όλες οι κυβερνήσεις έτρεξαν στη σωτηρία των Τραπεζών (με εξασφάλιση των καταθέσεων).
Οσον αφορά την Ελληνική πραγματικότητα, αναλυτές, ιδιώτες, επιχειρήσεις, με μεγάλη έκπληξη παρακολουθούν τη δυσκαμψία της Κυβέρνησης.
Μήπως τελικά τα υπό εξέταση ακόμη μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω των Τραπεζών, έχουν σκοπό μόνο την ενίσχυση των Δημόσιων Ταμείων ?
Παρατηρούμε ότι γνωστοί Τραπεζίτες δεν κρύβουν την έντονη δυσφορία τους για τα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης των Τραπεζών. Μήπως τελικά έχει δίκιο ο Βγενόπουλος ότι τα προς ψήφιση μέτρα στο μέλλον θα προκαλέσουν αντιδικίες και περισσότερα προβλήματα ?
Μήπως βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το Δάσος της πραγματικής οικονομίας,που έχει περάσει τη πόρτα μας ?
Ποια μέτρα πήρε η Ελληνική Πολιτεία το Σεπτέμβριο,Οκτώβριο, μέχρι και Νοέμβριο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Γνωρίζαμε θεωρητικά τα πάντα γι’ αυτή από το καλοκαίρι, αλλά τη τροφοδοτούσαμε χρόνια.Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα γίνεται εμφανής σε ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των πολιτών. Πού είναι τα μέτρα για τη παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στη Νέα Ευρώπη που εξαπλώθηκαν (ίσως επικίνδυνα) οι ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια?
Διαβάζουμε ότι αλλάζουν τα ΔΛΠ (τροποποίηση του IAS 39). Δεν θα χρησιμοποιούν δηλαδή οι επιχειρήσεις (Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ) τις αξίες Fair value, με αναδρομική ισχύ από 1.7.08, αλλά τις αξίες κτήσεως. Μήπως τελικά προχωρούμε σε επιταχυνόμενη συγχώνευση των Τραπεζών ?
Μήπως αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που μειώνεται η ρευστότητα (αύξηση επιτοκίων) στην αγορά, επιχειρήσεις και νοικοκυριά ?

Απλώς υπενθυμίζεται ότι οι βασικότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας έχουν ήδη περιέλθει σε ύφεση.
1)Στον αγροτο-κτηνοτροφικό τομέα (από τον οποίο ζούν 500-600.000
οικογένειες στην ύπαιθρο), υπάρχει αναβρασμός. Εχουν ήδη καταποντισθεί οι τιμές παραγωγού.Το λάδι από το παραγωγό φεύγει στα 2,2-2,5 ευρώ το λίτρο. Το αγελαδινό γάλα έχει πέσει στα 30 λεπτά το λιτρο, ενώ το αιγοπρόβειο γάλα στα 0,85 ευρώ.
2) Στην οικοδομή έχουν μειωθεί δραματικά οι νέες κατασκευές (μόνο στην Αθήνα παραμένουν αδιάθετα πάνω από 120.000 νεόδμητα διαμερίσματα)
3)Στη ναυτιλία παρουσιάζεται κρίση στα Ελληνικά Ναυπηγεία (Πέραμα
κλπ).Οι εισηγμένες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες στα Χρηματιστήρια
της Νέας Υόρκης έχασαν ήδη χάσει περίπου το 70-80% της αξίας των
μετοχών τους.
Οι έλληνες εφοπλιστές ακούγεται ότι θα χάσουν πάνω από 600 ποντοπόρα πλοία το 2009 (τι θα γίνει αλήθεια με τα Δάνεια αυτά των Τραπεζών ?) Πάνω από 200 φορτηγά πλοία θα πάνε για σκράπ.
4)Στο τουριστικό τομέα τα μαντάτα είναι χειρότερα. Λόγω της κρίσης λιγώτεροι Ευρωπαίοι (και Ελληνες) θα προχωρήσουν στις καλοκαιρινές διακοπές.
5)Στον ασφαλιστικό τομέα, λίγο με τα δομημένα ομόλογα, τη ραγδαία πτώση των μετοχών, την αθρόα συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού απασχολούμενων, τα πράγματα εμφανίζονται πιο ανησυχητικά από ποτέ, τόσο για τα εφάπαξ, όσο και για τις τρέχουσες συντάξεις.

Μήπως τελικά έχουν προβλέψει σωστά διεθνείς οργανισμοί (UBS, FITCH κλπ), ισχυζόμενοι ότι η ελληνική οικονομία το 2009 θα υποστεί τεράστιο πλήγμα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,1%) σε αντίθεση με τη κυβέρνηση που μιλά για 2-2,8% ?
Μήπως τελικά προχωρούμε στη λήψη μέτρων διάσωσης της οικονομίας, παραβλέποντας τη πραγματική Οικονομία που είναι το Δάσος ?
Ποιός ενδιαφέρεται, ποιός νοιάζεται ?.-
.-attanasio-

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιός ενδιαφέρεται για τους εφοπλιστές και τους Χρηματιστές σήμερα.Ευτυχώς με τη κρίση που έρχεται,δεν βρίσκει την χώρα μας με βιομηχανίες.Φύγαν οι περισσότερες στη Ρουμανία,Βουλγαρία,FYROM,Αλβανία.Διαφορετικά η κυβέρνηση θα χρηματοδοτούσε και αυτές.Δεν φθάνουν οι Τράπεζες με τα 5 δισ ; Πότε θα βοηθήσουν τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο,τον άνεργο,τα Νοσοκομεία;
Δημήτρης Καλύβας

Ανώνυμος είπε...

H ALPHA BANK ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Πρώτη συγχωνεύεται με την ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, πρώτη αναλαμβάνει τη στήριξη των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΘΗΝΑ 2004, πρώτη ενισχύει τα κεφάλαιά της με την είσοδο στη Τράπεζα των κεφαλαίων του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου του ΚΑΤΑΡ, πρώτη αποδεσμεύεται από θυγατρικές της (HILTON ΡΟΔΟΥ, ΑLPHA Ασφαλιστική).Στη περίπτωση -όπως διαφαίνεται τελευταία-που η Αεροπορική εταιρία ΚΑΤΑΡ αγοράσει την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ αεροπορία, είναι προφανές πλέον ότι θα αποκτήσει προνομιακό προβάδισμα.Ο Γιάννης Κωστόπουλος είναι επιφυλακτικός (δεν επαναλαβάνεται η παληά ιστορία με τον συγχωρεμένο Καρατζά).Αλλωστε σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρη η άποψη του Κωστόπουλου, που υποστήριζε παληά ότι"στην Ελλάδα χωρούν το πολύ δυόμιση Τράπεζες".Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πιά θα είναι η "μισή μερίδα" Τράπεζας.ATTANASIO.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ !

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα της FINANCIAL TIMES, επιβεβαιώνεται επίσημα ότι η Eλληνική οικονομία έχει υποστεί πολλές προβληματικές κατευθύνσεις. Με τα τελευταία γεγονότα (δολοφονία Αλέξη και την εξέγερση των 16ρηδων παιδιών μας χωρίς μέλλον) αναδεικνύεται η εύθραυστη πολιτική της κυβέρνησης. Εκτεταμένος δανεισμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων , με παράλληλη αύξηση του Δημόσιου χρέους (σήμερα στο 94% του ΑΕΠ), την κατατάσσει στη Β΄ θέση στην Ευρώπη (μετά την Ιταλία που είναι πρώτη). Τα γεγονότα αυτά δεν είναι παρά μόνο η αρχή της υπάρχουσας εδώ και δεκαετίες κρίσης στην οικονομία και έπεται η συνέχεια αυτών σε ολόκληρη τη Ελληνική κοινωνία.Ενα ξέσπασμα κρίσης που υποβόσκει χρόνια τώρα και περίμενε τη σπίθα να ανάψει.
Τα πολιτικά κόμματα –εδώ που φθάσαμε πλέον - δεν μπορούν να δώσουν λύση.Ισως μία διακυβέρνηση της χώρας υπό την ηγεσία του Κωστή Στεφανόπουλου να ήταν η σωτήρια - προς στιγμή λύση - στα χρόνια αυτά προβλήματα.ATTANASIO.

Ανώνυμος είπε...

Νοέμβριος 2008

ΚΡΙΣΗ 2007 – 2010

Διαπραγματεύονται με Ρ/Ε αρκετά μικρότερο του 10. Διατυμπανίζουν ότι οι μετοχές πλέον είναι στη φθήνεια ! Μη ξεχνάμε ότι το φθηνό, μερικές φορές γίνεται και φθηνότερο μέχρι και τσάμπα (δεν το παίρνει κανένας). Ολα είναι σε συνάρτηση πάντα του χρόνου, είναι καθαρά θέμα «επιλογής σωστού Timing της αγοράς».Ποιός γνωρίζει το βάθος της κρίσης και της αγοράς σήμερα ? Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τη Διεθνή αντιμετώπιση της κρίσης, και ειδικά στον Ελλαδικό χώρο εξαρτάται από τα Δημοσιονομικά προβλήματα (υπάρχουν δεκαετίες τώρα και επιδεινώνονται συνεχώς), τη δυνατότητα αύξησης των καταθέσεων (και με ποιο επιτόκιο), την αύξηση κεφαλαίων στις Τράπεζες (για καλύτερη ρευστότητα) και στη συνέχεια μεταφορά τμήματος των κεφαλαίων στη πραγματική οικονομία με τελική αύξηση στη κατανάλωση και κατά συνέπεια στους ρυθμούς ανάπτυξης. Το στοίχημα είναι αν το 2009 θα έχει την συνεχώς αυξητικά απαιτούμενη ρευστότητα το Τραπεζικό μας σύστημα να αυξήσει τις χορηγήσεις του κατά 10%, γιατί τότε μόνο θα διατηρηθεί «κάπως η ανάπτυξη της χώρας».


Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το 2009 θα είναι μία τελείως διαφορετική χρονιά, γιατί η υπάρχουσα κρίση της πραγματικής πλέον οικονομίας είναι «μοναδική», δεν έχει τίποτα το κοινό με προηγούμενες κρίσεις.
Φοβούμαστε ότι πολλές εισηγμένες εταιρίες θα εξαφανισθούν από το ταμπλό της Καβάλας (Σοφοκλέους). Ηδη οι περισσότερες (αν όχι όλες) επιχειρήσεις είναι υπερδανεισμένες και προσπαθούν απεγνωσμένα να ανακυκλώσουν το δανεισμό τους. Πολλές από αυτές θα βρούν δυστυχώς το γνωστό από παληά Τραπεζικό δανεισμό κλειστό, διότι τροποποιήθηκαν αναγκαστικά προς τα πάνω οι απαιτήσεις των Τραπεζών (μεγαλύτερες εξασφαλίσεις, διότι κανένας πλέον δεν πιστεύει τη δυναμική των ισολογισμών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων,αύξηση επιτοκίων προθεσμικών καταθέσεων στο 8%).
Μπαίνοντας στη πραγματική οικονομία, κανείς δεν πιστεύει πλέον τη «δημιουργική λογιστική» αλλά βασίζεται στη ρευστότητα και παραγωγικότητα της επιχ/σης.
Αλλωστε μη ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη του ’90, έγινε χάρη στον «ξέφρενο και αλόγιστο δανεισμό». Οι περισσότεροι ηγέτες των πολυεθνικών επιχ/σεων (με την ανοχή των κρατών) υπερενίσχυσαν αυτή την αλόγιστη συμπεριφορά και δημιούργησαν «πυραμίδες».Στην όλη προσπάθεια του αλόγιστου κέρδους, βοηθήθηκαν από τη διαφθορά και την αδιαφάνεια.Το Κράτος δεν λειτούργησε με τους ανάλογους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά αποκοιμήθηκε στον αλόγιστο πλουτισμό. Πριν πολλά χρόνια οι γνήσιοι επιχειρηματίες, ρίσκαραν δικά τους κεφάλαια για να ορθοποδήσουν και να δημιουργήσουν μία σωστή επιχ/ση. Τελευταία όμως όλοι τους ήθελαν να «δημιουργήσουν» κέρδη σε χρόνο μηδέν, σε μία εβδομάδα, …με τα παπαγαλάκια, με τον αλόγιστο υπερδανεισμό, με τη δημιουργία φάλσων – εφήμερων υπεραξιών των ακινήτων τους!
Οι ηγέτες-στελέχη αυτών των επιχειρήσεων άλλωστε ελάμβαναν παράλογα μπόνους δημιουργικότητας. Που είναι το ρίσκο αυτών και ο σεβασμός στα κεφάλαια που τράβαγαν αλόγιστα από το χρηματιστήριο ?
Ετσι φτιάξαμε τη «φούσκα», την αλόγιστη αύξηση της ρευστότητας, την υπερκατανάλωση, την απληστία, τη κερδοσκοπία.
Οι επιχειρήσεις ευρίσκονταν σε συνεχή λογιστική πίεση, εμφάνισης βραχυχρόνιων κερδών στις λογιστικές τους καταστάσεις και αδιαφορούσαν για τα μακροπρόθεσμα πραγματικά αποτελέσματα της οικονομίας τους, για τη κοινωνία, την απασχόληση, το περιβάλλον κλπ μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πετρέλαιο, εντατικές καλλιέργειες , επιβλαβή τρόφιμα, κτηνοτροφία με τρελές αγελάδες, αλόγιστη χρήση νερού κλπ.
Τέρμα τα παραμύθια, στην ασύδοτη διανομή κεφαλαίων με σκοπό τη δημιουργία εικονικού πλούτου, που τέλειωσε άδοξα το 2007. Όλα θα αλλάξουν, το Κράτος θα αλλάξει, οι Τράπεζες θα αλλάξουν, η κοινωνία θα αλλάξει, η περίθαλψη-υγεία-κοινωνική μέριμνα θα εκμηδενισθούν.

Τώρα το Κράτος θυμήθηκε τη Κοινωνική πολιτική Αλληλεγγύης του συστήματος, με δημόσιους πόρους (από τους φόρους των πολιτών οι οποίοι δεν είχαν καμμία ευθύνη για όλα τα παραπάνω). Εδώ φοβάμαι το φαινόμενο «ντόμινο», δηλαδή τη περίπτωση ανάγκης επανάληψης της στήριξης του συστήματος με πρόσθετα δανεικά κεφάλαια. (πέραν των σημερινών αρχικών 5 δις €).
Ας μη ξεχνάμε ότι είναι αδύνατο σήμερα να διαβλέψουμε τη διάρκεια και το μέγεθος της κρίσης.Ο απλός πολίτης βρίσκεται σε αδιέξοδο, τον διακατέχει η ανασφάλεια και επιπροσθέτως τον καλούν να πληρώσει για κάτι που δεν έκανε σε τελική ανάλυση. Πολλοί πολίτες πιθανώς δεν είχαν κάν τη δυνατότητα να «γευτούν την Υπερκατανάλωση» που πέρασε από μπροστά τους και έφυγε. Τώρα υποχρεώνουν να πληρώσουν, όλους εκείνους που τα χρόνια αυτά, είχαν υποστεί στο πετσί τους την άνιση κατανομή των εισοδημάτων ! (Βασικά τους κρύβουν τη μεγαλύτερη Αλήθεια, την σε εξέλιξη κατάρρευση του Ασφαλιστικού μας συστήματος που έχει στεγνώσει, «δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει αποταμίευση», μας επτωχεύσανε ! ).

Ξεχάσαμε τα προβλήματα του «πληθωρισμού».
Τώρα μπήκαμε στον «αποπληθωρισμό» (που και με μηδενικό επιτόκιο δανεισμού δεν θα βρίσκεται κανένας λόγω κρίσης εμπιστοσύνης να δανεισθεί φρέσκο χρήμα για κατανάλωση).
Ολοι διακατέχονται πλέον από το «Φόβο» και αναμένουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, το ξαναμοίρασμα της πίτας.
Ποιος έχει το σθένος να λογοδοτήσει για το μοντέλο αυτό της ανάπτυξης που είχε στηριχθεί στις αλόγιστες – ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις, στον υπερδανεισμό του ιδιωτικού και δημόσιου
τομέα ?

Τι θα γίνει με όλα τα επισφαλή – κερδοσκοπικά – αλόγιστα δάνεια
των Platin boys ? Αυτά δημιούργησαν την ανεξέλεγκτη αγορά.
Τη ψεύτική – εικονική πραγματικότητα των διαφόρων επιχειρήσεων (ΔΕΗ-ΟΤΕ, αυτοκινητοβιομηχανιών, ακινήτων).
Η τρέχουσα κρίση (2007 -2010) δεν είναι μία συνηθισμένη κρίση.
Πάμε για τη 3η παγκοσμιοποίηση με ξαναμοίρασμα της πίτας και των ευκαιριών. Ανακατανέμονται οι χαμένοι με τους κερδισμένους.ATTANASIO.
-------------------------------------------

Unknown είπε...

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ ! (Δεκέμβ.2008)

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα της FINANCIAL TIMES, επιβεβαιώνεται επίσημα ότι η Eλληνική οικονομία έχει υποστεί πολλές προβληματικές κατευθύνσεις. Με τα τελευταία γεγονότα (δολοφονία Αλέξη και την εξέγερση των 16ρηδων παιδιών μας χωρίς μέλλον) αναδεικνύεται η εύθραυστη πολιτική της κυβέρνησης. Εκτεταμένος δανεισμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων , με παράλληλη αύξηση του Δημόσιου χρέους (σήμερα στο 94% του ΑΕΠ), την κατατάσσει στη Β΄ θέση στην Ευρώπη (μετά την Ιταλία που είναι πρώτη). Τα γεγονότα αυτά δεν είναι παρά μόνο η αρχή της υπάρχουσας εδώ και δεκαετίες κρίσης στην οικονομία και έπεται η συνέχεια αυτών σε ολόκληρη τη Ελληνική κοινωνία.Ενα ξέσπασμα κρίσης που υποβόσκει χρόνια τώρα και περίμενε τη σπίθα να ανάψει.
Τα πολιτικά κόμματα –εδώ που φθάσαμε πλέον - δεν μπορούν να δώσουν λύση.Ισως μία διακυβέρνηση της χώρας υπό την ηγεσία του Κωστή Στεφανόπουλου να ήταν η σωτήρια - προς στιγμή λύση - στα χρόνια αυτά προβλήματα.

Η Ελλάδα θα δανεισθεί το 2009, 53 δις (δηλαδή το 20% του ΑΕΠ) που θα χρειασθούν για 1) 40 δις για το έλλειμμα του προυπολογισμού- ασφαλιστικά ταμεία,χρεολύσια και 2) 13 δις για ομόλογα που θα εκδόσει το Δημόσιο για το σχέδιο ενίσχυσης των Τραπεζών.Η κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα και στις δαπάνες για τους τόκους.
Οι επενδυτές σήμερα ψάχνουν για «σιγουριά» και όχι για «αποδόσεις».
attanasio