Σάββατο 2 Μαΐου 2009

*IMIA+1.000

ΤΑ ΙΜΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ (και παρέμειναν «status ante»)
(art.55.2509)

Την 29.1.1996 οι Τούρκοι συμπεριέλαβαν το Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Φούρνους, Στρογγύλι, Ρώ και Ψέρημα, στην ίδια κατηγορία με τα Ιμια (ανακοίνωσαν επίσημα μάλιστα ότι περίπου 1.000 βραχονησίδες και νησίδες,αποτελούν τουρκικό έδαφος).
Μετά από 13 χρόνια ,οι τούρκοι συνεχίζουν την επεκτατική τους πολιτική, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι με τη συνθήκη της Λωζάνης ,της ανήκουν μόνο όσες βραχονησίδες ευρίσκονται σε ζώνη 3 μιλίων από τις μικρασιατικές ακτές.
*Από 4.1.1932 (Ιταλο-τουρκική συνθήκη) ρυθμίσθηκε το εδαφικό καθεστώς, που αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα «Ιμια» όπως και οι άλλες νησίδες ανήκαν στην Ιταλία,και το 1947 (συνθήκη Παρισίων) τις παραχώρησε όλες στην Ελλάδα,μαζί με τα Δωδεκάνησα.
*Από 27.1.1996 η Χαρτογραφική Υπηρεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας, τροποποίησε το χάρτη της περιοχής και ενώ πρώτα έδειχναν ότι αυτές οι νησίδες ανήκουν στην Ελλάδα,από τότε (1996) τις σημειώνει ως «απροσδιόριστη κυριαρχία».
Στις 3.2.1996 οι Τούρκοι ισχυρίζονταν και ανακοίνωσαν (Τσιλέρ) ότι 1.000 περίπου νησίδες-βραχονησίδες είναι Τουρκικές . Αυτό θα πεί σύμπραξη με την Αμερική !
Προετοιμάζουν και οι δύο,την Διεθνή κοινότητα..Μετά τα Ιμια η διεκδίκηση γίνεται έμπρακτη και σαφής.
Εμείς υποβαθμίζουμε συνεχώς όλες τις προκλήσεις,δήθεν μην υψωθούν τα πνεύματα (με τις κουμπαριές).
Η τουρκία θέλει να μετατρέψει σε «γκρίζα ζώνη¨μεγάλο τμήμα του Αιγαίου. Οποτε σην Ελλάδα υπάρχει εσωτερική κρίση και ανάλογο πολιτικό κενό εξουσίας, οι τούρκοι εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία (βλέπε 1955, 1964-65, 1967,1973-74 και το 1996 στα Ιμια).
Στο Αγαθονήσι κατοικούν 150 άτομα,ενώ στο Φαρμακονήσι τώρα υπάρχει μόνο η στρατιωτική φρουρά.
Ο Καραμανλής να σταματήσει τις απλές συστάσεις ψυχραιμίας προς του «κουμπάρο του».Παρατηρείται και πάλι έλλειψη πολιτικής και ανυπαρξία στρατηγικής.
Προσοχή γιατί στήνεται σκηνικό από τους Τούρκους καλοκαιριάτικα, με τη συγκάλυψη τώρα του Ομπάμα.
Η Ελλάδα σε αυτή τη περίπτωση, θα προχωρήσει σε «ανακατάληψη» της νησίδας (Φαρμακονήσι) με στρατιωτικά μέσα, ή θα ξαναδούμε τα «Ϊμια»σε νέα έκδοση ? (δηλαδή στρατιωτικό τετελεσμένο με Εθνική ήττα και θα το χαρίσουνε και αυτό, όπως τα Ιμια).
Εύχομαι να μη χρειασθεί να προχωρήσουμε στα στρατιωτικά μέσα ,γιατί οι τούρκοι θα μας «πατήσουν πάλι τη καλύπτρα από κανένα αεροπλάνο, όπως τότε στη Κρήτη» και θα χάσουμε τους πιλότους με κανένα Μιράζ που ήδη χρωστάμε. Εδώ έχει διαλυθεί ολόκληρη η Ελλάδα, νομίζετε ότι ο στρατός είναι σε καλλίτερη μοίρα? Απλώς με όλες τις κυβερνήσεις , εισπράττουν τις παχυλές αυξήσεις για να είναι σε εγρήγορση και να μη...μιλάνε με τους άχρηστους εξοπλισμούς που πληρώνουμε.
Εφόσον η κυβέρνηση Καραμανλή είναι ανύπαρκτη, ας επαγρυπνήσουν τα άλλα κόμματα (ιδιαιτέρως το ΠΑΣΟΚ που «ξεκούραστο» πλέον …ετοιμάζεται να κυβερνήσει) ώστε να σταματήσει με «διπλωματικό τρόπο» τέτοιο παρόμοιο δυσάρεστο επεισόδιο.
Δεν μπορούμε να διατηρούμε «μόνιμη ψυχραιμία» στις προκλητικές πτήσεις της τουρκικής αεροπορίας πάνω από τα Ελληνικά νησιά μας.
Ο Χόλπρουκ στα Ιμια τότε είπε «no ships, no troops,no flags» στις βραχονησίδες. Τώρα τι θα γίνει με τον Ομπάμα. Θα παραμείνουν «STATUS ANTE» όπως τα Ιμια ?
Θυμόσαστε την πρόσφατη επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι και την άλλη μέρα έγινε «χαμός»με τις τουρκικές εναέριες παραβιάσεις.

Πληροφορήθηκα ότι ο Γιωργάκης(Παπανδρέου) χθές επισκέφθηκε τους Φούρνους και το Αγαθονήσι. Καλώς «τον συμβούλεψαν»,αλλά δε φθάνει. Απαιτείται διπλωματία και κατάλληλοι χειρισμοί. Να διοργανώσουν εκδρομές, κρουαζιέρες με επώνυμους Ευρωπαίους διπλωμάτες και προσωπικότητες σε αυτά τα μέρη, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ας πάρουν έστω το Roberto Begnini, που λέει «Ελληνες σας Αγαπώ» και να επισκεφθούν αυτές τις νησίδες, να κάνουν συναυλίες, να κάνουν επιτέλους κάτι, να το δείξουν και να το προβάλουν οι τηλεοράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, να τελειώνουμε.
(ΥΓ. Δεν θα ξεχάσω πριν αρκετά χρόνια, σε ένα Συνέδριο που είχα πάρει μέρος στην τότε ΕΟΚ, ο Τούρκος αντιπρόσωπος, πώς με πλησίασε Διπλωματικά ,γεμάτος ευγένεια,..τάχαμες.. και με προσκάλεσε μέχρι και την Αγκυρα , για να δείξει ότι οι Τούρκοι είναι…φιλόξενος λαός κλπ. Αυτό είναι Διπλωματία).
Αντί με τα κρουαζιερόπλοια να πηγαίνουν ,το κάθε Κάρολο και επώνυμο, στον Εφραίμ (στη Χαλκιδική) για περιηγήσεις και διακοπές , ας τους πάνε στα Αγαθονήσια, στους Φούρνους , στη κυρά της Ρώ και στα Φαρμακονήσια.
Με πρόσχημα το Τουρισμό ας αναδείξουν τα προβλήματα. Το πρόβλημα είναι σύνθετο, αφορά όλα τα Υπουργεία, Αμυνας-Τουρισμού-Εξωτερικών-Παιδείας –Πολιτισμού και πάνω απ’όλα Οικονομικών
Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, θα τα βλέπει ο Ελευθ.Βενιζέλος (από τους μοναδικούς Μεγάλους Ελληνες, ή μάλλον ο μοναδικός των τελευταίων 70 χρόνων) και θα αναρωτιέται- σαν εμένα και αρκετούς άλλους-πως καταντήσαμε την Ελλάδα. Ακούει κανείς ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: