Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

*OBAMA - USA






ΣΧΕΔΙΟ ΟΜΠΑΜΑ - ΗΠΑ (art.44.2439)

*ΗΠΑ. Το δημοσιονομικό έλλειμα των ΗΠΑ θα φτάσει φέτος το 12% του ΑΕΠ.

Ο Ομπάμα έφερε «Σχέδιο ύψους 1 τρις δολ» για την εξυγίανση των τραπεζών, με απορρόφηση των τοξικών επενδύσεων των αμερικ τραπεζών, ώστε τελικά να κινηθούν τα νοικοκυριά, το εμπόριο, οι βιομηχανίες αυτοκινήτων, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις κλπ. Θέλει να δημιουργήσει τη «γή της οικονομικής επαγγελίας».
Ξεκίνησε προσφορά προς τους ιδιώτες επενδυτές, ώστε να εξυγιανθούν οι τράπεζες από τα «τοξικά περιουσιακά στοιχεία».Πρόκειται να δημιουργηθούν δύο προγράμματα.
Ενα για τα δάνεια και το άλλο για τίτλους-πάγια (με το ενεργητικό που κληρονομήθηκε) από τη φούσκα των ακινήτων.

Από το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν περίπου 100 δις $ για τα «τοξικά πάγια» που μαζί με κεφάλαια από ιδιώτες (400 δις) ,θα δημιουργήσει αγοραστική δύναμη περίπου 500δις $, για την αγορά των εν λόγω τίτλων (τιτλοποιημένα πάγια από τη φούσκα των ακινήτων).

Μεμονωμένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά προγράμματα, κλπ θα συμμετέχουν μέχρι τις 10 Απριλίου, για να δημιουργήσει τη «Γή της Οικονομικής επαγγελίας». Η επιτροπή ασφάλισης των τραπεζών θα παρέχει συμβουλές και εγγυήσεις στους επενδυτές που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα.
Ετσι μεταφέρεται ένα μέρος του ρίσκου στους ιδιώτες επενδυτές, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.
Ηδη οι διεθνείς χρηματοαγορές αντέδρασαν θετικά στα μέτρα Ομπάμα. (παράλληλα κόβει…πληθωριστικό χρήμα, το οποίο στη συνέχεια θα εξαγάγει στην Ευρώπη και αλλού!).

*ΚΙΝΑ. Ανακοίνωσε σχέδιο τόνωσης της οικονομίας , ύψους 600 δις $, με τόνωση της εσωτερικής ζήτησης της αγοράς (αφού μειώθηκαν οι εξαγωγές της).

*ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. Δεν μπορεί να διαχειρισθεί τη κρίση και παραμένει πίσω, λόγω γραφειοκρατίας.
Δεν υπάρχει πλέον Γαλλο-Γερμανικός άξονας, η Αγγλία απομακρύνεται από την Ευρώπη.Ο καθένας σώζει το σπίτι του.

*ΕΛΛΑΔΑ. Ολοι ασχολούνται αν «είναι κουρασμένος» ο Καραμανλής.Πότε δούλεψε και κουράστηκα άραγε? Μήπως είναι εργαζόμενη μητέρα και θέλει να συνταξιοδοτηθεί στη 12ετία?
Ο Π.Τατούλης στο ιστολόγιό του και στα ΜΜΕ τον αποκαλεί «ανοίκειο πρωθυπουργό» και τον καλεί να σεβαστεί τους Ελληνες πολίτες που του εμπιστεύθηκαν τα όνειρα.
Τελικά ζούμε ένα όνειρο, με τις εκατοντάδες απολύσεων?
Ο λαός πρέπει να ανασυγκροτήσει τις ιδέες του.
Μήπως ήρθε η ώρα της «κοινής Λογικής και Δράσης» ?.

Δεν υπάρχουν σχόλια: